Förändra beteendet direkt istället för att förändra tankarna?

Vitsippor

Den här veckan är för mig ovanligt full av aktiviteter. Och det känns underbart! Men samtidigt ifrågasätter jag lite om man verkligen får ha så roligt och använda så mycket pengar. Har jag gjort av med ovanligt mycket pengar? Jag vet inte, jag är van vid att hålla så hårt i pengarna att jag blir blå i ansiktet. Efter flera år utan någon inkomst alls betraktar jag allt som inte är nödvändigt som onödig lyx och har därför rationaliserat bort biobesök, utgångar, konserter, tidningsprenumerationer tidningar, museibesök, Gröna Lund och liknande. Jag har inte valt mellan att köpa dyra kläder sällan eller billiga kläder ofta; jag har köpt billiga kläder sällan. Och eftersom jag varit så övertygad om att ingen vill umgås med mig ändå har jag låtit bli att ta kontakt med andra och därför varit ensam en stor del av tiden. Låter det trist? Det har varit min vardag så länge att jag aldrig riktigt ifrågasatt det förrän nu, samtidigt som jag aldrig skulle kräva av någon annan att leva på det viset. Ätstörningar och ångest har hindrat mig, och därför är livet andra, ”normala” lever med aktiviteter och gemenskap det jag drömmer mest om.

På sidan Psykologifabriken hittade jag en artikel om höstdeppighet som tidigare publicerats i Modern psykologi om hur det ofta är en omväg att försöka förändra negativa tankar och att forskning visar att det är lika effektivt att istället förändra de deprimerade beteende direkt. När jag provar att förändra beteendena och det fungerar märker jag hur jag gärna skjuter upp det och inte vill att det ska gå för snabbt, för jag vill inte att det ska vara så lätt. Om det bara är så enkelt som att förändra handlingarna, en efter en, då skulle jag ju ha kunnat slippa ångesten, depressionen och ätstörningarna för länge sedan, och den tanken får mig att bli arg och ledsen. Medan jag försökt förändra ätstörningstankarna så länge gick allt så snabbt bara jag började äta allt det jag var rädd för och av olika skäl inte hade möjlighet att träna.

Men om jag måste välja ändå så väljer jag nog ändå hellre att förändra beteendena och må bra nu. Och kanske att jag heller inte var redo för att förändra beteendena tidigare heller (och av samma anledning kanske det inte heller är rätt väg för alla att gå, bl a beroende på graden av deppighet-depression. I fall någon skulle känna sig förolämpad av det här.)

Annonser

En tanke på “Förändra beteendet direkt istället för att förändra tankarna?

  1. Allt hänger ihop tror jag. Tankar kan skapa handling, och handling skapar tankar…! Och känslor..!
    Jag lyssnade på nåt riktigt intressant igår om just tankar – verkligen värt att lyssna på:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s